De Beste Catan spellen van 2023 – Top 5

Geschreven door Judith | Laatst bijgewerkt: Sep. 2023

Home » Spellen voor volwassenen » De Beste Catan spellen van 2023

Judith

Op zoek naar de beste catan spellen van september 2023?

Ben je op zoek naar de beste catan spellen van 2023? Wij hebben onderzoek gedaan naar de meest populaire catan spellen en onze favoriete catan spellen op een rij gezet. Ik hoop dat je inspiratie kunt op doen uit deze lijst zodat jijzelf de beste keuze kunt maken.😃

De beste catan spellen van 2023 in een oopopslag

Voordat we verder duiken in de wereld beste catan spellen van dit moment zal ik je in een korte oogopslag laten zien wat de beste keuzes zijn:

Beste Catan spellen van september 2023

1

Catan Basisspel Bordspel

999 Games

2

Catan Junior Bordspel

999 Games

3

Catan: Zeevaarders Bordspel

999 Games

4

Catan: Uitbreiding 5/6 spelers Bordspel

999 Games

5

Catan: Steden en Ridders Bordspel

999 Games

Beste Catan spellen van 2023

Catan Basisspel Bordspel

999 Games

Catan Junior Bordspel

999 Games

Catan: Zeevaarders Bordspel

999 Games

Catan: Uitbreiding 5/6 spelers Bordspel

999 Games

Catan: Steden en Ridders Bordspel

999 Games

De beste catan spellen van 2023 op een rij

We gaan nu de beste keuzes één voor één bespreken. We vinden het daarin belangrijk dat we ook de ervaring van andere mensen betrekken. Want wat is immers een betere test dan iemand anders die het product al eens gebruikt heeft! Laten we verder gaan in ons onderzoek!

1. Catan Basisspel Bordspel

Populairste catan spel 😍

999 Games
Product informatie
De nieuwste editie van het bekende handelsspel. Het spel bevat nu miniaturen en ook het artwork is volledig aangepast. Zo kun je je nog meer inleven in de wereld van Catan!
In 1999 werd dit populaire handelsspel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. En die heb je wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel direct!
Spelregels Catan Oliebronnen
Spelregels Catan Beste Vrienden
Hoe combineer ik de verschillende Catan-producten?

Benieuwd naar de ervaring van Jason met catan spel?

Erg leuk en spannend spel, met veel strategie en logica. Hoe vaker je het speelt, hoe meer finesses en strategieën er op tafel komen! Leuk voor het hele gezin!
Jason

Ervaringsdeskundige

2. Catan Junior Bordspel

Best beoordeelde catan spel ❤️

999 Games
Product informatie
Piratenvariant van Catan voor kinderen die het basisspel nog iets te moeilijk vinden. Je bent een piraat, die probeert het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Daar zijn grondstoffen voor nodig, die je met dobbelsteenworpen kunt verdienen. Als je niet de goede grondstoffen hebt, kun je ruilen met andere spelers, havens, de bank en op de markt. De spookpiraat kan echter grondig roet in het eten gooien. Gelukkig kun je regelmatig de hulp van Coco, de papegaai inroepen! Jij wint het spel als je al jouw forten hebt gebouwd. Deze vereenvoudigde versie van het populairste handelsspel van de laatste jaren biedt ook voldoende uitdagingen om volwassenen te boeien.

Benieuwd naar de ervaring van Nola met catan spel?

We hebben 3 kinderen met behoorlijk wat leeftijdsverschil. Dit spel is leuk voor alle 3 én voor ons als ouders. Het is eenvoudig genoeg om vanaf 4/5 jaar goed te spelen. En het biedt genoeg uitdaging voor de oudere kinderen.Het leukste vind ik dat mijn dochter van 6 kan winnen van papa zonder dat hij haar 'laat' winnen.
Nola

Ervaringsdeskundige

3. Catan: Zeevaarders Bordspel

Één van onze favoriete catan spellen 🙌

999 Games
Product informatie
Verschillende nieuwe scenario''s voor Catan. Deze uitbreidingsset is uitsluitend te combineren met de nieuwste editie van het basisspel (de editie uit 2012 met de plastic onderdelen). De scenario''s in deze nieuwe editie verschillen van die in de oorspronkelijke versie. Met nieuwe speelstukken en artwork voor nog meer spelbeleving! De handleiding bevat een keur aan scenario''s, waarin het bouwen van scheepsroutes naar verschillende eilanden een grote rol speelt. Schepen kosten 1 hout en 1 wol per stuk, en de spelregels ervoor hebben veel weg van het bouwen van straten. In de meeste scenario''s krijgen de spelers bonuspunten voor het bouwen van nederzettingen op andere eilanden, waardoor ze erg gemotiveerd zijn om scheepsroutes te formeren. Scenario''s variëren van vaste speelvelden tot ontdekkingsreizen waarbij de spelers er tijdens het spel pas achter komen waar de verschillende eilanden liggen. Verder wordt de rivierbedding geïntroduceerd, waar goud te vinden is. Spelers met een nederzetting aan deze tegel krijgen een grondstoffenkaart naar keuze. De spelregels zijn zo goed als gelijk aan die van het basisspel met extra regels voor scheepsroutes, overwinningspuntenfiches, goudtegels en de zeerover. De Zeevaarders van Catan geeft het basisspel een compleet nieuwe dimensie en biedt oneindige variatie. Een must voor spelers die een nieuwe uitdaging op Catan zoeken! Hoe combineer ik de verschillende Catan-producten?

Benieuwd naar de ervaring van Esmee met catan spel?

Super leuke uitbreiding die het spel nèt wat meer uitdaging geeft.Wel bleek dit een nieuwe versie te zijn, waardoor de plaatjes anders zijn dan ons basisspel en de rand (die bestaat uit puzzelstukken) niet gebruikt kan worden. Jammer, want een nieuw basisspel kopen is aan de prijzige kant!De handleiding is superduidelijk en de verschillende scenario's zijn erg leuk. Zeker een aanrader als je meer uit het spel wilt halen!
Esmee

Ervaringsdeskundige

4. Catan: Uitbreiding 5/6 spelers Bordspel

Deze mag zeker niet ontbreken in deze lijst👌

999 Games
Product informatie
Uitbreidingsset om Catan met 5 en 6 spelers te kunnen spelen. Om deze set te kunnen gebruiken is een exemplaar van het basisspel vereist. Met nieuwe speelstukken en artwork voor nog meer spelbeleving! Het spel bevat speelstukken in de kleuren groen en bruin, land- en zeetegels om het speelveld groter te maken, een volledige set getallenfiches en extra bouwkostenkaarten. Om te voorkomen dat een speler te snel grondstoffen aan de struikrover kwijt is, mag een speler nu na elke beurt (ook die van een andere speler) bouwen, maar daarbij mag hij niet met de bank of met havens ruilen. Verder zijn alle spelregels gelijk aan die van het basisspel. Heeft u een groot gezin of een uitgebreide spellengroep, dan is Catan voor 5 en 6 spelers een prima manier om dit populaire handelsspel met meer dan 4 spelers te kunnen spelen. Hoe combineer ik de verschillende Catan-producten?

Benieuwd naar de ervaring van Louise met catan spel?

Bij het uitpakken is meteen duidelijk dat de uitbreidingsset een deel van de gewone set vervangt. Niet helemaal helder is welke nieuwe havens waar moeten komen, dus dat moet je naar eigen inzicht opzetten.Maar het hele gezin kan nu meedoen en ook onze jongste van 7 kan er prima mee uit de voeten.
Louise

Ervaringsdeskundige

5. Catan: Steden en Ridders Bordspel

Aanrader onder de catan spellen👏

999 Games
Product informatie
Pittige uitbreiding op Catan, waarin de spelers ridders inzetten om het eiland tegen binnenvallende barbaren te beschermen en hun steden tot metropolen uitbouwen. Om deze set te kunnen gebruiken is een exemplaar van het basisspel vereist. Het is ook mogelijk om Steden en Ridders met De Zeevaarders van Catan te combineren. Steden en Ridders heeft nu ook nieuw artwork en speelstukken voor nog meer spelbeleving! Deze uitbreidingsset is uitsluitend te combineren met de nieuwste editie van het basisspel (de editie uit 2012 met de plastic onderdelen). In Steden en Ridders begin je met een stad in plaats van een dorp. Het spel bevat handelswaren zoals munten en papier, die je krijgt als een getal aan je stad wordt geworpen. Deze handelswaren heb je nodig om je steden op drie gebieden naar hogere niveaus uit te bouwen met als ultieme doel het creëren van een metropool, die liefst 4 punten waard is. Net als in het basisspel dobbel je aan het begin van je beurt, maar nu komt er een symbooldobbelsteen bij. Deze bepaalt of je een ontwikkelingskaart verdient of dat het barbarenschip dichterbij komt. Als het barbarenschip op het eiland arriveert, moeten de spelers zich met ridders verdedigen. Ridders kosten 1 erts en 1 wol en moeten met een graan geactiveerd worden. Wie zich niet goed wapent, kan zomaar een stad aan de barbaren verliezen. Heb jij echter de meeste geactiveerde ridders, dan word je tot redder van Catan uitgeroepen en met een punt beloond. Om Steden & Ridders te winnen, moet je 13 punten bij elkaar zien te sprokkelen. Steden & Ridders is een spannende uitbreiding op het basisspel, dat meer strategie en planning vereist. Het spel wordt er iets complexer door, maar daar krijg je een grote dosis speelplezier voor terug. Hoe combineer ik de verschillende Catan-producten?

Benieuwd naar de ervaring van Erwin met catan spel?

Na een aantal jaren gespeeld te hebben met het basisspel van Catan dan ook Steden en Ridders aangeschaft, we hebben hier geen moment spijt van gehad!Het hele basisspel ligt op zijn kop met deze uitbreiding. Er zijn erg veel nieuwe mogelijkheden en tactieken die je kunt gebruiken om de winst naar je toe te trekken bijgekomen, heerlijk! De spelduur is ook aanzienlijk verlengt dus met deze uitbreiding is het geld meer dan waard.Enige puntje van 'kritiek' is dat het voor de beginnende Catan-speler wat overweldigend is allemaal, er zijn namelijk veel nieuwe regels bijgekomen. Zij kunnen misschien beter zichzelf het basisspel eerst goed eigen maken.
Erwin

Ervaringsdeskundige

Conclusie over de beste catan spellen van 2023

Wij hebben de beste catan spellen van 2023 voor je op een rij gezet. Welke voor jou het beste is, blijft uiteraard een persoonlijke keuze. We wensen je super veel succes met het kiezen. Ben je benieuwd naar andere populaire catan spellen? Klik dan even op de onderstaande link!